Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували - відповідаємо

опубліковано 18 червня 2020 о 16:38

Як оподатковується ПДФО дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, що перебуває у власності менше трьох років, та отримано такою особою у спадщину?

Управління у м. Рівному Головного  управління ДПС у Рівненській області роз’яснює, що дохід від операцій з продажу (обміну) не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України, які перебувають у власності фізичної особи – резидента або фізичної особи – нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
 При цьому, у разі продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, отриманих у спадщину, одержаний дохід буде оподатковуватися за ставкою 5% – для фізичних осіб – резидентів та за ставкою 18 % – для фізичних осіб – нерезидентів.

У разі якщо за операцією купівлі-продажу об’єктів нерухомого майна, дохід отриманий фізичною особою від такого продажу, не оподатковується та не виникає обов’язку щодо сплати податку, подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи не потрібно.