Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Практикум з питань придбання страхового стажу

опубліковано 18 жовтня 2021 о 10:52

Нещодавно заступником начальника Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності Оленою Мичкою  проведено з громадянами практикум з питань  придбання страхового стажу.

Олена Мичка інформувала, що існує два способи добровільної сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України, якими можна «докупити» страховий стаж. Перший спосіб полягає в укладенні договору про добровільну участь на термін не менше одного року. Таким чином, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж – це страхування на майбутні періоди.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно, але при цьому їх величина повинна бути не менше 22 % від мінімальної заробітної плати.

Другий спосіб - теж шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування, але особа одноразово може сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

«Найкращий спосіб отримати страховий стаж – це офіційне працевлаштування. Оскільки роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного найманого працівника» - зазначила Олена Мичка.

Окремо посадовець розповіла про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке стартувало з 1 вересня 2021 року й триватиме цілий рік, до 1 вересня 2022 року.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»