Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування в умовах воєнного стану йшлося під час зустрічі у Демидівці

опубліковано 13 травня 2022 о 11:29

Нещодавно начальник Демидівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Валентина Рачинська провела зустріч із платниками податків.

Під час заходу учасники обговорили зміни у податковому законодавстві, що відбулися внаслідок запровадження воєнного стану на території України. Так, з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та протягом 12 місяців після скасування воєнного стану фізичні особи підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний соціальний внесок. Розрахунок ЄСВ в податковій звітності за цей період не заповнюється. Також мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу:

- ФОП, які належать до 2-ї та 3-ї групи; 

- юридичні особи, які належать до 3-ї групи. 

Валентина Рачинська розповіла, що затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 % від доходу наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 №124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України. Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (06.05.2022). Адже платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду. Граничний термін подання податкової декларації платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за квітень припадає на 20 травня 2022 року.

Також посадовиця нагадала учасникам зустрічі про застосування РРО в умовах сьогодення та наголосила на забезпеченні можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів.

Крім цього фахівець нагадала платникам, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів отриманих впродовж 2021 року, а також триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування. В рамках кампанії громадяни можуть на компромісних умовах вивести із тіні активи, придбані за рахунок доходів, з яких не сплачено податків, та вільно розпоряджатись ними у майбутньому.

На завершення зустрічі фахівець зазначила, що саме завдяки своєчасному виконанню платниками податкових зобов’язань відбувається не лише захист територіальної цілісності нашої країни, а й забезпечується її фінансова стабільність.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»