Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія» на тему: «Податковий борг та його врегулювання»

опубліковано 17 червня 2022 о 12:55

Нещодавно у Дубенській ДПІ ГУ ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податковий борг та його врегулювання»

На запитання платників відповідала начальник Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Леся Провальчук

 Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них

Чи може бути застосовано адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків?

Адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків може бути застосовано контролюючим органом виключно на підставі рішення суду.

Чи звільняється з податкової застави, у період воєнного стану, майно платника податків за рішенням керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна?

Майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання рішення керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна без застосування вимог ст. 92 Податкового кодексу України. При цьому, в разі оплатного вилучення майна такі кошти спрямовуються на погашення податкового боргу платника податків, майно якого вилучено

 Що є джерелами погашення податкового боргу за рішенням органу стягнення відповідно до ПКУ?

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених Податковим кодексом України, а також іншими законодавчими актами. 

Чи підлягає погашенню за рахунок майна засновників податковий борг ЮО, яка ліквідується, у разі недостатності майна такої особи?

Відповідно до п. 97.3 ст. 97 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями у разі якщо внаслідок ліквідації платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності, а в разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи - за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов’язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

Яким чином боржник зможе дізнатись про заборону виїзду за кордон?

З метою інформування керівника платника податків-боржника про застосування щодо нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України передбачається ведення Реєстру керівників платників податків-боржників, який буде публічним .

 Цей Реєстр буде оприлюднюватись на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України. Реєстр керівників платників податків – боржників, стосовно яких застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, наповнюється відомостями, зокрема про прізвище, ім’я, по-батькові (за наявності) такого керівника, назву та реєстраційний код платника податків, реквізити судового рішення, суму податкового боргу, початок та закінчення (із зазначенням підстави) тимчасового обмеження.Також, податківці будуть публікувати інформацію про податкових боржників на офіційному вебпорталі ДПС щомісяця.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX