Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості декларування спадщини – громадянам Сарненщини

опубліковано 05 липня 2022 о 09:40

Нещодавно в Сарненської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області головним державним інспектором Світланою Кулініч  проведено тренінг з питань декларування доходу, отриманого громадянами в результаті прийняття ними у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Насамперед було зазначено, що об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Фізичні особи, які отримали у спадщину (подарунок) об’єкти спадщини (подарунок), що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації. 

Податківець звернула увагу, що вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Також було зазначено, що податкову декларацію платникам необхідно подавати  до податкового органу за місцем своєї податкової адреси. На сьогодні громадяни мають можливість подати таку декларацію не відвідуючи податкову інспекцію, а скориставшись Електронним кабінетом. При цьому здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

  

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»