Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Млинівській ДПІ відповідали на запитання платників під час «гарячої лінії»

опубліковано 08 липня 2022 о 10:12

На запитання платників податків, що надходили під час чергової «гарячої лінії», проведеної Млинівською ДПІ, відповідала  начальник ДПІ Зоя Олієвська.

Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися платники.

Чи є обов’язковим застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи під час введення воєнного стану?

Під час воєнного стану у випадках, передбачених законодавством, необхідно застосовувати РРО та ПРРО. Зверніть увагу, що прийнято новий Закон №2120, який передбачає відновлення проведення фактичних перевірок, а також обов'язок надати клієнтам можливість розрахунку платіжною картою.

Які штрафи за незастосування РРО у період воєнного стану?

Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції. Зокрема, штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 у 2022 році) у разі проведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

Які переваги переходу на ставку у розмірі 2 відсотки для платників податків-спрощенців?

До основних переваг можна віднести такі:

1) сплата єдиного податку за пільговою ставкою у розмірі 2% з доходу;

2) призупиняється нарахування та сплата ПДВ (однак, після закінчення воєнного стану потрібно буде нарахувати «умовне» ПДВ за товари/основні засоби, по яком був податковий кредит до такого переходу);

3) реєстраційна сума в СЕА ПДВ та податковий кредит не анулюється, а зберігається протягом періоду застосування ставки 2%;

4) переплата з податку на прибуток може бути використана для сплати цього податку після закінчення військового стану;

5) можливість застосування пільгової ставки не залежить від наявності податкового боргу, обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах.

Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежений у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

– не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

– зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, у полі «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відсотки доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Чи можливий перехід на єдиний податок за ставкою 2 % при наявності податкового боргу?

Наявність податкового боргу не є підставою для відмови від реєстрації суб’єкта господарювання платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу, оскільки відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX