Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дубенські податківці інформують громадян про нюанси оподаткування спадщини

опубліковано 30 серпня 2022 о 14:53

Працівники Дубенської ДПІ на постійній основі роз’яснюють актуальні питання фізичним особам щодо податкового законодавства.

Зокрема, податківці роз’яснюють громадянам нюанси кампанії декларування доходів громадян.

Оксана Величенко ознайомила відвідувачів ЦОП з порядком оподаткування доходу, отриманого платником податку у спадщину чи дарунок, та надала практичну допомогу у поданні декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді.

Щодо цього питання податківець надала роз’яснення, що відповідно до п. 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків).

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Також, податківці надають практичну допомогу щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи за допомогою ІТС «Електронний кабінет платника».


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»