Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Млинівській ДПІ відповідали на запитання платників під час «Гарячої лінії»

опубліковано 05 вересня 2022 о 16:05

На запитання платників, що надходили під час «гарячої лінії» щодо адміністрування майнових податків, відповідала начальник Млинівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Олієвська.

Пропонуємо Вашій увазі деякі з питань.

Підприємець тимчасово припинив господарську діяльність. Чи повинен сплачувати земельний податок за власну ділянку?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку – власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) (землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування) у разі припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах. 

Чи сплачується земельний податок за землі, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії?

 Тимчасово на період з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також земельних ділянок (земельних часток (паїв), які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Чи є платником податку на нерухомість фізособа, яка має право власності на нежитлове приміщення як фізична особа-підприємець?

Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

Чи сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, які розташовані на територіях, де ведуться  бойові дії ?

Тимчасово не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації та за об’єкти житлової нерухомості, що стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ:

     які перебувають у власності фізичних осіб – за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки;

     які перебувають у власності юридичних осіб – на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року.


За яким кодом бюджетної класифікації треба сплатити транспортний податок фізичній особі та куди необхідно звертатись фізособі для проведення звірки даних?

Наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року №11 «Про бюджетну класифікацію» зі змінами і доповненнями затверджено наступну Класифікацію доходів бюджету по транспортному податку:

18011000 «Транспортний податок з фізичних осіб»;

18011100 «Транспортний податок з юридичних осіб».

Фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних по транспортному податку.

Фізичні особи – нерезиденти звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Разом з тим, фізичні особи, які мають кваліфікований електронний підпис, можуть переглянути інформацію щодо складених податкових повідомлень-рішень та нарахованих сум транспортного податку, в приватній частині Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС та обрати меню «ЕК для громадян».


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»