Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здійснення електронного документообігу між платником податків та контролюючим органом

опубліковано 14 вересня 2022 о 16:24

У  Вараській ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області проведено «гарячу лінію» на тему: «Здійснення електронного документообігу між платником податків та контролюючим органом».

Спілкуючись з громадянами м. Вараш,  очільниця Вараської ДПІ Людмила Воронюк зазначила, що платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155.

В ході заходу посадовець відповіла на ряд питань щодо здійснення електронного документообігу між платником податків та контролюючим органом, зокрема: як визначається податкова адреса при заповненні податкової звітності платником податків (ФОП, ФО або ЮО); яка податкова звітність отримує ознаку стану обробки «Історія подання»; в яких випадках подається податкова звітність в електронному (паперовому) вигляді з ознакою «Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча» та в яких випадках електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється.

Також  платники податків дізналися, що додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною. Вимоги щодо порядку заповнення податкової декларації визначені у пп. 48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. Податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією, крім випадків, встановлених п. 46.4 ст. 46 ПКУ.

Посадовець наголосила, що у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог податкового законодавства, контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови у порядку, визначеному підпунктами 49.11.1, 49.11.2 п. 49.11 ст. 49 ПКУ.

Очільниця ДПІ також поінформувала, що керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»