Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо майнових податків

опубліковано 20 вересня 2022 о 13:24

Нещодавно начальник  Радивилівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Людмила Федун поспілкувалася із додзвонювачами під час «гарячої лінії» з питань адміністрування майнових податків.

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи є платником податку на нерухомість фізособа, яка має право власності на нежитлове приміщення як фізична особа-підприємець?

 Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

Чи необхідно юридичній особі подавати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкт нерухомості було придбано і продано в межах одного місяця?

Якщо суб’єкт господарювання придбав та продав об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця, він звільняється від обов’язку сплати та подання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Яким чином застосовуються пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі наявності у фізичної особи декількох об’єктів житлової нерухомості, один з яких використовується у підприємницькій діяльності?

При обчисленні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з декількох об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи згідно з п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), до об’єкта оподаткування, що використовується з метою одержання доходів, пільги, передбачені п. 266.4 ст. 266 ПКУ, не застосовуються.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX