Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно

опубліковано 21 вересня 2022 о 10:10

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно».

На запитання платників податків відповідала начальник Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб Наталія Бондаренко.

В ході спілкування посадовиця зазначила, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Також розповіла, що за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів. Підставою для нарахування податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Разом з тим повідомила, що базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

Під час сеансу Наталія Бондаренко також надала фахові відповіді на  питання: коли потрібно платити податок на нерухоме майно та яка відповідальність за несплату; чи передбачено пільги до об’єктів нерухомості при нарахуванні податку на нерухомість; чи зазнало змін законодавство в частині сплати податку на нерухомість за об’єкти нежитлової нерухомості та ряд інших.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»