Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Практикум з платниками щодо РРО/ПРРО

опубліковано 27 вересня 2022 о 10:26

Дубенською ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області постійно проводиться роз’яснювальна робота з питань реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, як стаціонарних, так і програмних.

Нещодавно начальником ДПІ Світланою Цимбалюк проведено черговий практикум з суб'єктами підприємницької діяльності щодо реєстрації РРО/ПРРО та зміни до порядку застосування РРО та ПРРО.

Під час проведення заходу посадовець наголосила, що з початку року всі фізичні особи – підприємці, крім платників єдиного податку першої групи, повинні застосовувати РРО/ПРРО, якщо вони отримують оплату готівкою або платіжними картками.

Присутніх було проінформовано про етапи реєстрації РРО/ПРРО, що  суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями

Посадовець ознайомила підприємців із покроковою інструкцією зі встановлення та налаштування ПРРО та порядком ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців.

Крім того, Світлана Цимбалюк звернула увагу присутніх, що з 13 вересня 2022 року діє наказ Мінфіну від 17.08.2022 р. № 243, яким внесено зміни до порядків застосування РРО/ПРРО. Зокрема, до обов’язків платників додано зазначення цифрового значення штрихового коду акцизної марки (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкоголем.

Тож, з урахуванням таких змін, суб'єкти господарювання зобов'язані проводити розрахункові операції через РРО/ПРРО із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX