Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок нарахування екологічного податку у 2022 році

опубліковано 28 вересня 2022 о 13:28

Радивилівська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області нагадує, що податкові декларації з екологічного податку складаються за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року №715 з урахуванням змін до форми Податкової декларації екологічного податку, внесених наказом Міністерства фінансів України від 21 липня 2022 року № 206 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 серпня 2022 року за № 880/38216, та подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів. Податок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової звітності.

Одночано слід зазначити, що відповідно до Закону України № 2120-IX від 15.03.2022 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» в редакції  Закону № 2142-IX  від  24.03.2022, тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Слід враховувати, що стаціонарне джерело забруднення – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п. 14.1.230 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Звертаємо увагу, що звільнення від нарахування та сплати  екологічного податку, запроваджене підпунктами  69.16  пункт 69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, застосовується виключно в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»