Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань одноразового добровільного декларування

опубліковано 12 жовтня 2022 о 10:59

Дубенською ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проведено «гарячу лінію» з питань одноразового добровільного декларування з платниками податків. На запитання відповідала начальник ДП І Світлана Цимбалюк.

Відповіді на питання, які цікавили платників податків. 

 В які терміни потрібно сплатити податки із задекларованих об’єктів оподаткування?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, а при обранні альтернативних ставок - до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року.

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Яке майно, крім заощаджень та нерухомого майна,  ще потрібно декларувати?

Декларуванню підлягає майно, яке належить платнику податків, зокрема і на праві спільної або часткової спільної власності.

Крім грошей, машин і нерухомості також в декларації потрібно вказувати:

цінні папери (акції, ОВДП), частини або паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права;

будь-які джерела отримання дивідендів чи інших видів доходу (наприклад, депозит у банку);

права інтелектуальної власності (винаходи, право власності на товарні знаки та інше);

пам'ятні монети і банкноти.

Чи має право декларант, який виявив бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу особу на підставі укладеного договору доручення подати таку декларацію?

Відповідно до п.п. 6.2 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розд. II ПКУ, та особливостей, встановлених підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Яким чином декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування, у разі наявності у нього коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»