Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про майнові податки говорили в Здолбунівській ДПІ

опубліковано 17 жовтня 2022 о 11:06

У  Здолбунівській ДПІ  Головного управління ДПС  у  Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних  питань сплати майнових податків. На питання дозвонювачів відповідала ГДІ відділу податків і зборів з фізичних осіб  Головного управління ДПС у Рівненській області Наталія Гущус.

Надаємо відповіді на актуальні питання.

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі для проведення звірки даних по транспортному податку?

Фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних по транспортному податку.

Фізичні особи – нерезиденти звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Разом з тим, фізичні особи, які мають кваліфікований електронний підпис, можуть переглянути інформацію щодо складених податкових повідомлень-рішень та нарахованих сум транспортного податку, в приватній частині Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС та обрати меню «ЕК для громадян.

 Чи мають право на пільгу щодо сплати земельного податку громадяни, яким призначено пенсію не за віком (за вислугу років) після досягнення ними пенсійного віку?

Фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, у разі втрати годувальника тощо) після досягнення ними пенсійного віку, мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до 01 травня поточного року або протягом 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про застосування пільги довільної форми та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком)).

 Які ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, повинні застосовувати власники об’єктів нерухомості, якщо в прийнятому рішенні органу місцевого самоврядування відсутні ставки, що відповідають такому типу (коду) об’єкта нерухомості?
Якщо в прийнятому рішенні органу місцевого самоврядування відсутні ставки, що відповідають типу (коду) об’єкта нерухомості, то з метою уточнення інформації щодо прийнятих рішень та встановлених ставок по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам податків необхідно звертатися безпосередньо до таких органів місцевого самоврядування.

При обчисленні податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платник повинен застосовувати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (в тому числі ставка «0»), зазначені у письмовій відповіді органу місцевого самоврядування на його запит.