Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Дубенщини системно проводять звірки нарахування та сплати майнових податків

опубліковано 19 жовтня 2022 о 13:09

Працівниками Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності ГУ ДПС у Рівненській області систематично проводяться звірки з фізичними особами та фізичними особами-підприємцями щодо нарахування майнових податків, зокрема земельного податку та податку на нерухоме майно.

Платники, які не погоджуються із сумою нарахованого податку, мають право звернутися для проведення звірки даних щодо: об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Про це, в ході  чергової зустрічі з відвідувачами ЦОП,  проінформувала головний державний інспектор Олена Фенюк, зауваживши, що власникам нерухомого майна нараховується податок, який встановлюється за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Податківець звернула увагу присутніх, що у 2022 році фізичні особи та ФОПи сплачують податок на нерухоме майно за 2021 рік. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток, яка обчислюється податковим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Фахівець  роз’яснила, що провести звірку наявності у громадян об’єктів житлової та нежитлової нерухомості можна при представленні  оригіналів документів, що посвідчують особу та правовстановлюючі документи на належне майно.  

Олена Фенюк також звернула увагу, що громадяни, в яких відбулись зміни в реєстраційних даних, зокрема  місця проживання, зобов’язані протягом місяця проінформувати про це орган податкової служби. Для цього необхідно подати до ДПІ за місцем реєстрації заяву за формою № 5ДР.

Під час зустрічі платникам було повідомлено про переваги онлайн-спілкування з органами ДПС та продемонстровано як працювати в Електронному кабінеті.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX