Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На запитання платників відповідали у Здолбунівській ДПІ

опубліковано 03 листопада 2022 о 14:29

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове добровільне декларування,   застосування РРО або ПРРО та сплата громадянами майнових податків»  було проведено у Здолбунівській ДПІ. На запитання платників відповідала головний державний інспектор Оксана Редчиць.

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи можна перенести право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року на наступні податкові роки?

Відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Чи застосовують РРО та/або ПРРО фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів при проведенні розрахунків з використанням талонів, квитків? 

    Не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО та розрахункові книжки фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів при проведенні розрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.

 Чи є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізична особа, яка має право власності на нежитлове приміщення як ФОП?

     Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

     Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

 Чи необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?

     Фізичній особі необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо вона володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.