Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про отримання громадянами податкової знижки - під час роботи «гарячої лінії»

опубліковано 16 листопада 2022 о 10:15

Нещодавно у Радивилівській ДПІ ГУ ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань отримання громадянами податкової знижки. На запитання громадян відповідала  начальник Радивилівської ДПІ Людмила Федун.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Які документи подаються для отримання податкової знижки?

Фізична особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу, окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати копії документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом.

Крім того, абзацом 2 пп.166.2.2 статті 166 Податкового кодексу України передбачено, що відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа.

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо суми коштів, сплачених на будівництво (придбання) доступного житла?

Для того щоб скористатися правом на отримання податкової знижки, платник податку – резидент подає до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Разом з тим, документами, пов’язаними з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, можуть бути:

договір про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, укладеного між громадянином та регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»;

первинні документи (квитанція, фіскальний або товарний чек, прибутковий касовий ордер та інші), що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача).

Копії зазначених документів(крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.

Чи має право на податкову знижку ФОП, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?

Право на податкову знижку має фізична особа-підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

За якою формою подавати Довідку про доходи для отримання податкової знижки?

Платник податку зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Одним із таких документів є довідка про доходи. Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX