Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо сплати майнових податків

опубліковано 17 листопада 2022 о 10:29

Нещодавно начальник  Демидівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Валентина Рачинська поспілкувалася із дозвонювачами під час «гарячої лінії» з питань сплати  майнових податків. Надаємо відповіді на актуальні питання.

Яким чином застосовуються пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі наявності у фізичної особи декількох об’єктів житлової нерухомості, один з яких використовується з метою одержання доходу?

При обчисленні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з декількох об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи згідно з п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), до об’єкта оподаткування, що використовується з метою одержання доходів, пільги, передбачені п. 266.4 ст. 266 ПКУ, не застосовуються.

Чи мають право сільські, селищні, міські ради збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування?

Сільські, селищні, міські ради не мають права збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування, встановлена п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України.

Підприємець тимчасово припинив господарську діяльність. Чи повинен сплачувати земельний податок за власну ділянку?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку – власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) (землекористувачі, яким відповідно до законодавства надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування), у разі припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах. 

Які документи повинна надати до контролюючого органу фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку?

Фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подає контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1 – 3 категорія), договір оренди землі, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства.

Чи необхідно сплачувати транспортний податок за автомобіль, якщо його викрадено?

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX