Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добровільне декларування та застосування РРО – податківці відповідали на питання платників податків

опубліковано 24 листопада 2022 о 16:16

Керівником Радивилівської ДПІ Головного управління ДПС в Рівненській області Людмилою Федун проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» з платниками податків з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Надаємо відповіді на актуальні запитання, які цікавили громадян та суб’єктів господарювання.

Чи має право фізична особа, яка виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу фізичну особу на підставі укладеного договору доручення?

Відповідно до пп. 6.2 п. 6 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II Кодексу, та особливостей, встановлених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу.

Таким чином, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.

Що може бути об’єктом добровільного декларування?

Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Яке рухоме майно можна декларувати?

Підпунктом «в» пункту 4 підрозділу 9 прим. 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування  можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності). Таким чином, декларувати потрібно не тільки автомобілі, але й інші транспортні засоби, зокрема самохідні машини і механізми. Тобто мотоцикли, яхти, літаки, трактори, причепи тощо. Також до рухомого майна зараховуються ювелірні вироби, предмети мистецтва та антикваріат, дорогоцінні камені і дорогоцінні метали.

У який момент списуються фіскальні номери із виданого фіскальним сервером ДПС діапазону номерів для відповідного ПРРО?

Засобами фіскального сервера ведеться облік виданих діапазонів для ПРРО із присвоєнням відповідного статусу фіскальним номерам: зарезервовані (видані, але не направлені до фіскального сервера), використані (направлені до фіскального сервера та прийняті фіскальним сервером розрахункові документи з присвоєними фіскальними номерами з діапазону).

Фіскальний сервер формує та видає нові фіскальні номери на заміну використаним щоразу після приймання від ПРРО пакета створених розрахункових документів з фіскальними номерами. Таким номерам присвоюється статус «використані».

Що робити, якщо ПРРО не дає змоги закрити зміну?

Якщо по завершенні робочого дня ПРРО не дає можливості закрити зміну, слід встановити вид несправності, що стався. Можливі два варіанти поломки.

Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, потрібно оновити його версію. Після цього повторити процедуру закриття зміни.

Коли ж причина у несправності пристрою, слід подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. Після відновлення роботи пристрою потрібно подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО. У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»