Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дії ФОП, відносно якого в ЄДР внесений запис про припинення підприємницької діяльності, для зняття з обліку в контролюючому органі

опубліковано 01 грудня 2022 о 13:56

Дубенська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області  звертає увагу, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. 

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків та єдиного внеску від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

Статтею 5 Закону № 2464 визначено, що зняття з обліку фізичних осіб - підприємців - платників єдиного внеску здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку. 

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків - фізичної особи приймається керівником контролюючого органу з урахуванням вимог ст. 78 – 82 Податкового кодексу, яке оформляється наказом. 

При цьому термін, протягом якого приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки, зокрема, при припиненні діяльності фізичною особою – підприємцем, Податковим кодексом не визначено.

Дані про зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків та як платника єдиного внеску передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»