Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як отримати податкову знижку розповіли в Дубенській ДПІ

опубліковано 14 грудня 2022 о 10:42

Податковим кодексом України передбачено право громадян на отримання податкової знижки за понесені ними певні види витрат. Хто саме з громадян може цим правом скористатися та який механізм її отримання розповіла під час чергової зустрічі з платниками старший  державний інспектор Дубенської ДПІ Головного управління ДПС в Рівненській області Олена Мокрій.

Насамперед, фахівець зазначила, що подати декларацію на отримання податкової знижки мають право громадяни, які отримують заробітну плату, з якої сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку на витрати на оплату навчання за себе та за членів сім’ї першого ступеня споріднення, витрати на лікування від корона вірусу, витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій, на всиновлення дитини, витрати на сплату видатків на будівництво чи придбання доступного житла, витрати на переобладнання транспортного засобу для роботи на скрапленому газі або біопаливі, благодійні внески неприбутковим організаціям, страхові платежі, проценти за іпотеку, витрати на орендну плату житла внутрішньо переміщених осіб.

Олена Мокрій роз’яснила, що для отримання податкової знижки, громадяни мають мати документальні підтвердження витрат, а це - розрахункові чеки, договори купівлі-продажу, чи інші розрахункові документи. Також необхідно заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи й разом з копіями перелічених вище документів подати її до податкової служби.

Податківець порадила платникам скористатися для подання декларації Електронним кабінетом платника податків – функціональним сервісом, який економить час платника податків та дозволяє спілкуватися з податковою службою дистанційно.  

Крім того, під час зустрічі посадовець повідомила, що скористатися правом на податкову знижку можна до кінця 2022 року, на наступний рік таке право не переноситься та нагадала відвідувачам ЦОП про їхнє право на податкову амністію, яка триватиме до 1 березня 2023 року і дає можливість резидентам країни легалізувати неоподатковані в минулому активи за пільговою ставкою.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»