Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо ведення обліку товарних запасів говорили під час сеансу телефонного зв'язку "гаряча лінія"

опубліковано 16 грудня 2022 о 11:00

Дубенською ДПІ проведено «гарячу лінію» щодо ведення обліку товарних запасів. На запитання відповідала начальник Дубенського  відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області Алла Панчук.

Пропонуємо до уваги найактуальніші запитання та відповіді до них.

Чи зобов’язані ФОП – платники єдиного податку другої групи вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами?

Фізичні особи – підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками податку на додану вартість та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Яким чином ФОП, платник єдиного податку, що здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів?

Фізична особа – підприємець, у тому числі платник єдиного податку, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об’єктах), веде облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу (господарським об’єктом) на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів такою ФОП або окремим місцем продажу (господарським об’єктом), та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу (господарськими об’єктами).

На яких фізичних осіб – підприємців поширюються вимоги щодо ведення обліку товарних запасів?

Вимоги наказу Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» поширюються на:
фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість;фізичних осіб – підприємців – на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Яка інформація зазначається в гр. 6 Форми ведення обліку товарних запасів ФОП у разі внутрішнього переміщення товару?

У графі 6 Форми ведення обліку товарних запасів, у разі внутрішнього переміщення товару у графі 6 Форми обліку відповідно до п.п. 3 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496 слід зазначати найменування суб’єкта господарювання (власника або користувача господарської одиниці звідки вибуває товар), його РНОКПП або код згідно з ЄДРПОУ/номер ID картки для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку в паспорті). З метою однозначної ідентифікації господарської одиниці з якої та в яку переміщується товар, додатково рекомендуємо у первинних документах зазначати назву та адресу таких/такої господарської одиниці.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»