Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про переваги електронних сервісів ДПС та програмні РРО – в ході навчання з платниками податків

опубліковано 03 січня 2023 о 11:41

В Центрі обслуговування платників ДПІ у м.Рівному суб’єкти господарювання та громадяни можуть отримати консультаційну допомогу  щодо застосування норм податкового законодавства. Тут фахівці податкової служби  проводять навчальні тренінги, в ході яких надають практичну допомогу платникам, які мають намір використовувати реєстратори розрахункових операцій, роз’яснюють нюанси електронного звітування та акцентують увагу на  перевагах використання дистанційного формату спілкування.

В ході чергової зустрічі з відвідувачами ЦОП, начальник ДПІ у м.Рівному ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Сучик надала практичну допомогу у встановленні новітнього програмного РРО та розказала про чималі переваги такого программного забезпечення перед класичними касовими аппаратами. Зокрема, посадовець зазначила, що  використання ПРРО – це: відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);  відсутність експертизи для комерційних ПРРО;  пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему iOS, Windows, Android;  реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі; виключно електронний документообіг;  безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

Також Людмила Сучик роз’яснила платникам податків, що не зобов’язані застосовувати РРО(ПРРО) та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи. Разом з тим, зобов’язані застосовувати РРО(ПРРО), але не зобов’язані вести облік товарних запасів, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо  вони  не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Обов’язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію наступниз товарів:

технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також присутнім нагадали переваги використання «Електронного кабінету», розповіли про особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування, яке триває до 1 вересня 2022 року.