Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Дубенщини консультують платників з актуальних питань податкового законодавства

опубліковано 04 січня 2023 о 10:49

В Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області для громадян та суб’єктів господарювання фахівці податкової інспекції проводять навчальні тренінги, в ході яких надають консультативну та практичну допомогу з актуальних питань податкового законодавства. Цього тижня в ході чергового навчання начальник ДПІ Світланою Цимбалюк надали роз’яснення щодо порядку  оподаткування доходів фізичних осіб та декларування доходів громадян.

Керівник ДПІ відповіла на запитання учасників тренінгу. Зокрема, платників цікавило питання оподаткування доходу, отриманого у вигляді подарунку.

В ході спілкування Світлана Цимбалюк зазначила, що доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або самозайнятою особою, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах, передбачених розділом IV Податкового кодексу України для оподаткування додаткового блага (пп.174.6 ПКУ).

Разом з тим до доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб належить, зокрема, вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).

Якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ.

Під час заходу Світлана Цимбалюк надала практичну допомогу у заповненні та поданні податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Також посадовець розповіла про новації податкового законодавства, нагадала про дотримання порядку заповнення реквізитів «Призначення платежу»  та «Отримувач» у платіжних документах та повідомила відвідувачам ЦОП про їхнє право на податкову амністію, яка триватиме до 1 березня 2023 року і дає можливість резидентам країни легалізувати неоподатковані в минулому активи за пільговою ставкою.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»