Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія щодо податкових новацій

опубліковано 05 січня 2023 о 09:35

Днями у Сарненській  ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податкові новації та актуальні питання застосування РРО/ПРРО суб’єктами господарювання». На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Наталія Зашко.

В ході «гарячої лінії» дозвонювачі розпитували як зареєструвати розрахункову книжку за допомогою електронного кабінету платника податків. Посадовець поінформувала, що реєстрація першої РК в податковому органі відбувається одночасно з реєстрацією КОРО на окрему господарську одиницю або на реєстратор розрахункових операцій, а другої та наступних - на підставі заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за ф. № 1-КОРО (ідентифікатор J/F1311304) (додаток 3 до Порядку). Датою реєстрації першої РК є дата реєстрації КОРО.

 

Платники податків також запитували, що робити, якщо по завершенні робочого дня ПРРО не дає можливості закрити зміну. Посадовець відмітила, що насамперед  слід встановити вид несправності, що стався. Можливі два варіанти поломки.  Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, потрібно оновити його версію. Після цього повторити процедуру закриття зміни. Коли ж причина у несправності пристрою, слід подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. Після відновлення роботи пристрою потрібно подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО. У заяві має бути позначка про відновлення роботи.

Дозвонювачі також цікавилися новаціями податкового законодавства. Зокрема, Законом України від 16 листопада 2022 року №2747-ІХ «Про внесення змін до податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами» та Законом України від 03 листопада 2022 року №2719-ІХ «Про внесення  змін до Податкового кодексу України  та деяких інших Законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває в податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу».

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»