Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві бюджети Дубенського району отримали від малого бізнесу майже 120 млн гривень єдиного податку

опубліковано 05 січня 2023 о 09:54

За підсумками 2022 року до місцевих бюджетів Дубенського району від підприємців та підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування, надійшло 119,9 млн гривень єдиного податку. В порівнянні з показниками 2021 року загальна сума єдиного податку зросла на 2,2 млн гривень.

Найбільшу суму надходжень цього податку до бюджетів громад Дубенського району забезпечили підприємці-фізичні особи, які працюють в умовах спрощеної системи оподаткування, їх внесок – 80,6 млн гривень,  це на 2,2 млн гривень більше, ніж за 2021 рік.

Юридичні особи спрямували до місцевого бюджету 8,3 млн гривень єдиного податку. Ця сума на 854 тис гривень перевищує показники минулого року.

Від суб’єктів господарювання, які перебувають на четвертій групі  спрощеної системи оподаткування, до бюджетів надійшло 31 млн гривень єдиного податку.

Дубенська ДПІ нагадує, що для підприємців першої або другої груп ставка єдиного податку визначається у відсотках від розміру мінімальної заробітної плати, затвердженої на 01 січня поточного року. Таким чином, з 1 січня максимальні ставки єдиного податку для ФОП в 2023 році складають:

для І групи (10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб) – 268,40 грн на місяць;

для ІІ групи (20% від розміру мінімальної зарплати) – 1340 грн на місяць.

Відповідно до п.п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу України відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, встановлюється у  розмірі 2 відсотки доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»