Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо новацій в оподаткуванні юридичних осіб - під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 09 січня 2023 о 11:24

На запитання платників податків під час чергової «гарячої» телефонної лінії відповідала заступник начальника Дубенського відділу податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Рівненській області Ганна Коваль.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді до них.

Коли вперше здійснюватиметься розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання для платника податку на прибуток?

Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання вперше здійснюватиметься за наслідками 2022 року.

Зверніть увагу, що частиною зобов’язань з податку на прибуток підприємств платників податку – власників, орендарів, користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, є позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Разом з тим, тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Як діяти у разі зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН?

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Чи змінився розмір добових у 2023 році?

Законом про Державний бюджет України на 2023 рік встановлено, що впродовж 2023 року мінімальна заробітна плата за місяць становить 6700 гривень. Цей показник впливає на неоподаткований розмір добових (пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу). Так, у 2023 році він становить для відряджень по Україні – не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження – 670 грн (6700 грн х 10%).

Для відряджень за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

У разі виплати добових у сумі, яка перевищує вище вказані розміри, різниця оподатковується ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Для бюджетних установах  суми добових для відряджень визначені в додатку 1 до постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98. 

За якою формою Декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звітувати у 2023 році?

Наказом Мінфіну від 10.11.2022 р. №371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 05.12.2022 р. №412 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року №371», затверджено нову редакцію податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

Зокрема у новій формі декларації:

передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2);

декларацію доповнено інформацією щодо:

адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у додатках 1 та 2);

строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 –21 розділу І додатка 1, колонки 19 – 20 розділу І додатка 2);

деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІ у додатках 1 та 2).

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023.

 

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»