Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В КП ТРК «Полісся» говорили про декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року

опубліковано 13 січня 2023 о 11:38

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, в ході якого говорили про обов’язок  платників податків щодо подання декларації про майновий стан і доходи за минулий 2022 рік та про випадки, у яких цей обов’язок вважається виконаним.

Під час заходу податківець наголосила, що відповідно ч. 2 ст. 67 Конституції України подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік - це конституційний обов’язок громадян.

 При цьому зазначила, що обов’язок у платників податків виникає в слідуючих випадках: при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо); також  при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування (до таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами);  при отриманні іноземних доходів, та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Разом з тим, Оксана Федорович відмітила випадки, в яких обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається.

 Наприкінці було звернуто увагу громадян, що податківці рекомендують для подання декларації скористатись Електронним кабінетом платника (розділом «ЕК для громадян», електронним сервісом «Декларація про майновий стан і доходи»). За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»