Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергова "гаряча лінія" щодо застосування РРО в Дубенській ДПІ

опубліковано 24 січня 2023 о 11:30

Про основні аспекти застосування реєстраторів розрахункових операцій йшлося під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» для платників податків, який відбувся у Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області. На запитання додзвонювачів відповідала начальник ДПІ Світлана Цимбалюк. Надаємо  найактуальніші запитання, які цікавили платників податків.

Чи потрібно використовувати РРО при оптовій торгівлі на складі?

Згідно з п. 12 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються.

Що робити, якщо ПРРО не дає змоги закрити зміну?

Якщо по завершенні робочого дня ПРРО не дає можливості закрити зміну, слід встановити вид несправності, що стався. Можливі два варіанти поломки.

Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, потрібно оновити його версію. Після цього повторити процедуру закриття зміни.

Коли ж причина у несправності пристрою, слід подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. Після відновлення роботи пристрою потрібно подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО. У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.

Який процес повернення коштів через ПРРО за неотриманий товар?

Повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний реєстратор розрахункових операцій, здійснюється шляхом формування розрахункового документа з типом «Видатковий чек», в якому слід обрати відповідний товар та вказати номер чека, з якого відбувається таке повернення.

Чи необхідно застосовувати РРО на кожен об’єкт господарювання, якщо суб’єкт господарювання має декілька об’єктів на одну адресу, але різні приміщення (торгівля, надання послуг)?

Суб’єкти господарювання, які мають декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення (торгівля, надання послуг) зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО на кожному місці проведення розрахунків.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX