Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія щодо змін у формах податкової звітності

опубліковано 24 січня 2023 о 12:09

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Оновлені форми податкової звітності». На запитання платників податків відповідала очільниця Вараської ДПІ Людмила Воронюк.

Під час «гарячої лінії» посадовець розповіла дозвонювачам про  основні зміни у формах податкових декларацій. Зокрема поінформувала, що  наказом Мінфіну від 18.02.2022 року № 83 затверджена нова форма податкової декларації з плати на землю, основними змінами якої є:

за наявності у платника податку кількох об’єктів оподаткування на території адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу різних територіальних громад, а отже, відповідають різним кодам за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць, якщо їх обслуговує один податковий орган, кількість податкових декларацій має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць;

у колонці «Категорія земельних ділянок» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» декларації зазначають інформацію про категорію / цільове призначення земельних ділянок. Вона має відповідати інформації з документів, що засвідчують право власності/користування земельними ділянками;

у колонці «Нормативна грошова оцінка» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» декларації зазначають нормативну грошову оцінку (НГО) земель з урахуванням кумулятивної величини коефіцієнта індексації, який застосовують з дати останньої затвердженої НГО.

При цьому відмітила, якщо НГО земельної ділянки проведено — зазначають оцінку одиниці площі земельної ділянки; не проведено — оцінку одиниці площі ріллі за АР Крим або областю.

Також платники розпитували про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Очільниця ДПІ роз’яснила, що наказом МФУ від 10.11.2022 року № 371  затверджено нову форму Податкової декларації, в якій передбачені місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання.

Разом з тим,  з метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»