Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Млинівській ДПІ триває інформаційно-роз’яснювальна робота з питань декларування доходів

опубліковано 26 січня 2023 о 09:07

Фахівці Млинівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проводять зустрічі з громадянами з питань декларування доходів, отриманих  у 2022 році, та своєчасності сплати податків до бюджету.

Нещодавно, в ході чергової зустрічі, начальник ДПІ Зоя Олієвська надала громадянам роз’яснення щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку у спадщину та отриманого доходу від продажу другого легкового автомобіля.

Під час заходу посадовець надала роз’яснення, що згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків) та підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Згідно з п. 173.1 ст. 173 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Зоя Олієвська зазначила, що  наказом Міністерства фінансів від 17.05.2022 року № 143  внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи та надала практичну допомогу по заповненню річної податкової декларацій про майновий стан і доходи про отримані доходи платниками за 2022 рік, а також на прикладі показала, як правильно заповнити і подати декларацію через «Електронний кабінет» та вкотре нагадала, що робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Під час спілкування, фахівець поінформувала про податкову амністію, зазначивши, що громадяни, які отримували доходи, або стали власниками активів, податки з яких не були сплачені або сплачені неповністю, до 1 березня 2023 року мають можливість в цивілізований спосіб легалізувати свої статки, також розповіла платникам, як правильно заповнити реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» у платіжних документах для сплати податків .

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»