Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання суб’єктами господарювання РРО/ПРРО

опубліковано 27 березня 2023 о 10:08

У Березнівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого начальник ДПІ Вячеслав Мотруніч поінформував платників про використання суб’єктами господарювання РРО/ПРРО.

Під час «гарячої лінії» дозвонювачі, зокрема, запитували що робити у випадку,  коли касир завершує робочий день і виявляє, що ПРРО не дає можливості закрити зміну. Посадовець поінформував, що насамперед слід встановити вид несправності, адже можливі два варіанти поломки. Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, необхідно оновити його версію, та повторити процедуру закриття зміни. Якщо ж несправний пристрій, необхідно подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. У Повідомленні необхідно зробити позначку про несправність. Після відновлення роботи пристрою подайте Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F1316604). У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.

Платники також запитували про особливості застосування РРО при безготівкових розрахунках. Посадовець відповів, у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі реєстратори розрахункових операцій не застосовуються. Якщо покупець в банківській установі сплатив на рахунок продавця кошти за товар чи послугу, чи готівкою через касу банку, то РРО не застосовується. Якщо ж підприємець приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО чи ПРРО.

Під час заходу очільник ДПІ також надав відповіді на слідуючі питання: в яких випадках та на яких підставах здійснюється скасування реєстрації РРО; чи необхідно ФОП, яка має електронний підпис, генерувати електронну печатку для ПРРО; чи має право ФОП-платник єдиного податку виписувати прибуткові касові ордери при розрахунках з покупцями.

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»