Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно

опубліковано 24 травня 2023 о 10:41

Нещодавно у Костопільській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся черговий  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно». На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Катерина Вдовиченко.

Під час «гарячої лінії», серед іншого, дозвонювачі дізналися, що щороку власникам нерухомого майна нараховується податок, який встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування. При цьому податок за нерухоме майно, яке перебуває у власності фізичних осіб,  нараховується на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Податок на нерухоме майно, що перебуває у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Катерина Вдовиченко наголосила, що власникам нерухомого житлового та нежитлового майна щороку до 1 липня  надсилаються (вручаються) за місцем  реєстрації платника податків податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів сільських, селищних, міських рад, а іноземцям таке повідомлення надсилається за місцем знаходженням об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності. Крім того,  платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних (пп. 266.7.3 Податкового кодексу України).

Посадовець також поінформувала про зміни у порядку справляння податку та строки його сплати. Відповіла на запитання щодо встановлених пільг для власників житлової нерухомості - фізичних осіб. Водночас поінформувала кому не надається пільга а також  про відповідальність за несплату податку на нерухоме майно протягом визначених строків. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»