Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про системи оподаткування для новоствореного приватного підприємця

опубліковано 25 травня 2023 о 11:12

Днями начальником Рокитнівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області  Ніною Ковалевич проведено з платниками податків тренінг щодо систем оподаткування для новостворених фізичних осіб – підприємців. Зокрема, учасники заходу цікавилися порядком застосування спрощеної системи оподаткування обліку та звітності. 

Серед іншого, посадовець зазначила, що новостворена фізична особа – підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, а доходи, отримані у цьому періоді, включаються до податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи підприємця.

Податківець відмітила, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи підприємця, у строки, встановлені для річного податкового періоду відповідно до ПКУ, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.

Разом з тим зауважила, що у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до норм Податкового кодексу. 

Начальник ДПІ наголосила, що платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Податкового кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Насамкінець Ніна Ковалевич надала консультаційну та практичну допомогу з питань подання податкової звітності через «Електронний кабінет» а також  звернула увагу платників на новий порядок заповнення платіжного доручення при сплаті податків, зборів та ЄСВ.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»