Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податковий борг – під час брифінгу в КП ТРК «Полісся»  

опубліковано 26 травня 2023 о 11:32

Днями в КП ТРК «Полісся» відбувся черговий брифінг за участі головного державного інспектора відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області  Оксани Федорович та директора  КП ТРК «Полісся» Марії Кошин, під час якого податківець  розповіла про вручення податкової вимоги платнику податків у разі несвоєчасної сплати податкового зобов’язання.
 Податківець поінформувала, що несплата  податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. При цьому податковий борг – це не тільки приватна справа окремого платника, це проблема загальнодержавного значення, оскільки податковий борг є тими грошима, які не надійшли до державного та місцевих бюджетів та не зможуть бути використані для здійснення вкрай важливих бюджетних видатків. 

Податківець звернула увагу, що коли виникає податковий борг, податкова служба надсилає платнику податкову вимогу. Податкова вимога разом з детальним розрахунком суми податкового боргу надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. У податковій вимозі зазначаються відомості про факт виникнення боргу та права податкової застави, розмір самого боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк. Крім цього, зазначається попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави.

Разом з тим, податківець детально розповіла коли при наявності податкової заборгованості податкова вимога платнику не надсилається. А також поінформувала як суб’єкти господарювання та громадяни можуть отримати  інформацію про стан розрахунків з бюджетом  в «Електронному кабінеті».

Насамкінець Оксана Федорович зазначила, що податкова служба  рекомендує кожному платнику контролювати стан своїх розрахунків з бюджетом, вчасно сплачувати передбачені законодавством  податки і збори та не наражати себе на штрафні санкції.