Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія» з актуальних питань нарахування та сплати єдиного внеску

опубліковано 26 травня 2023 о 14:31

Цього тижня у Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань нарахування та сплати єдиного внеску. На запитання платників податків відповідав заступник начальника Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності Олександр Шевчук.

Під час «гарячої лінії» дозвонювачі запитували чи сплачують єдиний внесок за себе ФОП у період воєнного стану в Україні. Податківець роз`яснив, що тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо таких періодів для таких осіб не застосовується. Такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за вищезазначений період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

В ході заходу платники цікавилися в який термін подається Розрахунок платником єдиного внеску - роботодавцем, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП. Відповідаючи на запитання Олександр Шевчук проінформував, що згідно з п. 4 розд. І Порядку подання платником Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за період, у якому проводилась процедура припинення, здійснюється до завершення  процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

В ході телефонної розмови посадовець також відповів на запитання хто звільняється від сплати єдиного внеску за себе, як провести звірку нарахування та сплати єдиного внеску, на які рахунки сплачувати штрафні санкції та пеню по єдиному внеску, як заключити договір про добровільну одноразову сплату єдиного внеску, які документи потрібно надати для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску

 Платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання відповідно заявленої теми.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»