Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 30 травня 2023 о 10:47

У Зарічненчській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Про використання реєстраторів розрахункових операцій». На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ Сергій Драка.

Під час «гарячої лінії» посадовець, зокрема, поінформував платників податків про використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) при реалізації продукції власного виробництва. Податківець відмітив, що при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва використовувати РРО/ПРРО та розрахункові книжки не потрібно підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачою квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. Такий дозвіл не діє при реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Дозвонювачі також дізналися  який порядок та термін реєстрації ПРРО.

Посадовець поінформував, що для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій формується Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО  в електронній формі, яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Сергій Драка  також роз’яснив які дії суб’єкта господарювання у разі, якщо на зареєстрований ПРРО, під час відкриття зміни, надходить повідомлення «Відсутні господарські одиниці» а також яким чином здійснюється скасування реєстрації ПРРО.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»