Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» щодо податкової знижки

опубліковано 15 вересня 2023 о 14:46

Начальником Демидівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Валентиною Рачинською проведено сеанс телефонного зв`язку “гаряча лінія”  щодо отримання громадянами податкової знижки. 

Під час спілкування з платниками податків, посадовець, зокрема, проінформувала, що податкову знижку громадяни можуть отримати, якщо вони протягом звітного 2022 року здійснювали витрати: на навчання; отримання доступного житла за державними програмами; оплату допоміжних репродуктивних технологій;  відсотки за іпотечним кредитом; внески на благодійність; страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя; пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ряд інших. При цьому звернула увагу на певні обмеження у наданні податкової знижки та на те, що скористатись таким правом можна упродовж усього 2023 року.

Громадян цікавило, чи можна скористатися правом на податкову знижку за витратами 2022 року, здійсненими на оплату послуг з лікування (п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України, далі – ПКУ). Податківець роз`яснила, що пунктом 1 розділу XIX ПКУ встановлено, що підпункт 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 ПКУ почне діяти з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування. Станом на 01 січня 2023 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав. Тому податкова знижка за витратами, понесеними платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ), за наслідками 2022 року платникам податку не надається. 

Крім того Валентина Рачинська поінформувала, що для оформлення податкової знижки необхідні слідуючі основні документи: копія паспорта; довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку; довідка про заробітну плату, отриману протягом звітного року; копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо);  документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї.

Податківець звернула увагу, що подати декларацію можна через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) при наявності електронного цифрового підпису.

В ході телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»