Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування та реєстрації РРО/ПРРО

опубліковано 20 вересня 2023 о 10:08

Нещодавно в Радивилівській ДПІ Головного управління ДПІ у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування та  реєстрації РРО/ПРРО.  На запитання платників податків відповідала  начальник ДПІ Людмила Федун.

В ході спілкування з платниками було порушено ряд питань стосовно відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Зокрема посадовець проінформувала додзвонювачів, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг щодо порушень у сфері застосування РРО/ПРРО, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Платники цікавились порядком реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій, порушувались питання щодо використання розрахункових книжок, порядку заповнення заяви 1 – КОРО, щодо використання програмного РРО у разі відсутності мережі інтернет.  

Людмила Федун повідомила, що  реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. 

Посадовець наголосила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства. 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»