Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році, та електронні сервіси ДПС

опубліковано 12 лютого 2024 о 11:41

Днями у Костопільській  ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році, та використання електронних сервісів ДПС.  На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Катерина Вдовиченко.

В ході «гарячої лінії» додзвонювачі запитували, які існують способи подачі декларації про майновий стан і доходи. Посадовець відповіла, що податкова декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів за вибором платника податку:  особисто платником або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством. При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, а при поданні  в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін.

Посадовець роз’яснила, що при направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. 

Громадяни також запитували: які основні випадки отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію; які особливості заповнення декларації; де можна ознайомитися з інструкцією по заповненню декларації про майновий стан і доходи; які строки подання декларації.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»