Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства та спрощення взаємодії платників з податковою службою завдяки використанню електронних сервісів ДПС

опубліковано 14 лютого 2024 о 09:59

Днями у Здолбунівській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання податкового законодавства та спрощення взаємодії платників з податковою службою завдяки використанню електронних сервісів ДПС». На запитання платників відповідала очільниця ДПІ Оксана Редчиць.

В ході спілкування посадовець розповіла про перелік доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню. Наголосила, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня поточного року. Звернула увагу, що з 01.01.2024 застосовується нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 "Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи".

Оксана Редчиць також поінформувала про застосування РРО та платіжних терміналів при здійсненні готівкових розрахунків, зокрема платниками спрощеної системи оподаткування, про порядок проведення розрахункових операцій під час торгівлі підакцизними товарами, при виїзній торгівлі, продажу товарів у мережі Інтернет та із використанням послуг експедиторів та кур’єрів, а також про переваги використання програмних РРО.   

Разом з тим дозвонювачі розпитували про електронні сервіси ДПС. При цьому дізналися, що у режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Посадовець також розповіла про нововведення, які набрали чинності у 2024 році а також про безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», який можна завантажити на телефон як  на платформі Android, так і iOS.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»