Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця податкової служби та органів місцевого самоврядування триває

опубліковано 22 квітня 2024 о 11:30

Нещодавно під головуванням Корецького міського голови Людмили Дмитрук, за участі старост старостинських округів та начальника Корецької ДПІ Головного управління ДПС у Рівнеській області Ірини Крупич відбулось засідання виконкому Корецької міської ради, під час якого обговорили питання виконання бюджетів громад за 1 квартал 2024 року та пошуку резервів наповнення місцевих бюджетів на наступний період, зокрема сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету, в тому числі погашеня заборгованості, яка виникла в попередніх періодах.

В ході засідання начальник податкової інспекції докладно поінформувала про особливості нарахування в 2024 році податку на нерухоме майно, земельного податку, орендної плати з фізичних осіб та мінімального податкового зобов’язання. Посадовець звернула увагу, що для позитивної динаміки сплати майнових податків, найперше, потребує значної уваги питання інвентаризації земельних ділянок та нерухомого майна, перегляд та встановлення адекватних ставок орендної плати за землю, податку на нерухоме майно та земельного податку. А також наголосила, що лише за умови своєчасного отримання інформації від органів місцевої влади про зміни об’єктів і суб’єктів оподаткування та своєчасної реєстрації договорів оренди місцеві бюджети отримуватимуть належні надходження.

Ірина Крупич довела до відома членів виконкому інформацію щодо необхідності погашення податкового боргу по майнових податках платниками  громади. Вона зазначила, що у питанні зменшення податкового боргу податківці покладаються на лідерів місцевого самоврядування, оскільки саме вони мають можливість максимально оперативно інформувати платників податків про нараховані податки та існуючі боргові зобов’язання за фактичною адресою проживання громадян.

Крім того посадовець поінформувала присутніх, що наближається до завершення кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік та зазначила випадки, в яких подання декларації про майновий стан і доходи до 1 травня поточного року є обов’язковим. А також звернула увагу, що надходження податку на доходи фізичних осіб від задекларованих громадянами доходів, є одним із резервів наповнення місцевого бюджету.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»