Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час гарячої лінії обговорили актуальні питання щодо майнових податків та використання електронних сервісів ДПС

опубліковано 25 липня 2024 о 13:38

Цього тижня в Острозькій ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником інспекції В’ячеславом Штейбартом з питань сплати майнових податків.та використання електронних сервісів ДПС. 

Під час «гарячої лінії»  більшість питань стосувалася податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Так, доздвонювачів цікавили питання щодо порядку нарахування та сплати податку, хто є платником податку на нерухоме майно,  які об’єкти  підлягають оподаткуванню, які пільги надаються платникам, який порядок повідомлення  фізичних осіб про суми нарахованого податку. Посадовець поінформував додзвонювачів, що ставка податку встановлюється рішенням органу місцевого самоврядування залежно від місця розташування  та типів  об’єктів нерухомості, але не більше 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати  на 1 січня  звітного року  за 1  кв.м.   Також,  органам місцевого самоврядування надано право встановлювати додаткові пільги  по податку на нерухоме майно.

Начальник ДПІ, зокрема роз’яснив, що для нарахування податку використовуються дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, держателем якого є Міністерство юстиції України, або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Після нарахування податку, податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим роком. Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фахівець також поінформував що ППР направляється за місцем реєстрації особи. У разі зміни місця реєстрації громадянин має повідомити про це податкову службу заявою ф № 5ДР для внесення змін в ЄДРФО. 

Деякі питання стосувалися нарахування та сплати земельного податку, порядку надання та підтвердження права на пільги. В’ячеслав Штейбарт роз’яснив, що звільнення від сплати земельного податку передбачено для пільгових категорій осіб, що зазначені в п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України. Це: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Посадовець наголосив, що для отримання пільги необхідно звернутись до контролюючого органу за місцемзнаходження земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу. 

Також податківець звернув увагу, що у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом суми податкового зобов’язання податків у відповідному податковому повідомленні-рішенні з майнових податків такий платник має право звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних та поінформував, які підтверджуючі документи необхідно подати до контролюючого органу з метою проведення звірки.

Крім того, В’ячеслав Штейбарт порекомендував громадянам для проведення звірки  використовувати «Електронний кабінет платника» чи новий мобільний застосунок «Моя податкова», за допомогою якого можливо в режимі реального часу дізнатися про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету, отримати повідомлення про нарахування земельного податку, мінімального податкового зобов’язання.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»