Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 60 мільйонів гривень податків додатково надійде до бюджету, за виявлені порушення при виплаті заробітної плати

опубліковано 11 вересня 2019 о 16:22

Коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення. Чому таке відбувається? Що потрібно робити, щоб не потрапити у таку ситуацію?

Сьогодні це питання актуально як ніколи. Адже, якщо людина отримує велику зарплату, це ще не є гарантією високої пенсії: заробітки, з яких не були сплачені страхові внески, не беруться до уваги під час розрахунку пенсії. До того ж для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплати в «конвертах».

ГУ ДПС у Рівненській області на постійній основі організована робота щодо виявлення фактів виплат фізичним особам не облікованих та прихованих доходів, а також щодо контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати найманим працівникам і сплати належних сум ПДФО, військового збору та єдиного соціального внеску до бюджету.

Головним управлінням ДПС у Рівненській області протягом січня-серпня поточного року встановлено 86 випадків порушень підприємствами та фізичними особами – підприємцями виплати заробітної плати (або інших доходів) громадянам з порушенням діючого податкового законодавства. За результатами проведених перевірок додатково донараховано до бюджету 45856,60 тис. грн. ПДФО, військового збору - 2435,90 тис. грн.. та 11777,7 тис. грн. єдиного внеску.

Протягом січня-серпня 2019 року за результатами здійснених ГУ ДПС у Рівненській області перевірок, виявлено використання праці 27 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

ГУ ДФС у Рівненській області нагадує, що погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, одержуючи заробітну плату «у конвертах» необхідно чітко усвідомлювати, що позбавляєте себе:

- гарантованого розміру заробітної плати;

- права на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати;

- права на оплату лікарняного;

- права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

- права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

- права на допомогу по безробіттю;

- права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

- права на зарахування виробничого стажу, тощо.

Укладення трудового договору дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме:

- в разі затримки в розрахунку по заробітній платі;

- відмові оплати праці за виконану роботу;

- недодержання зобов’язань роботодавця, тощо.

ГУ ДПС у Рівненській області