Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів Рівненщини надійшло 91,7 млн. грн. акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами

опубліковано 08 жовтня 2019 о 11:09

У січні - вересні 2019 року платники податків Рівненщини сплатили до місцевих бюджетів області 91,7 млн. грн. акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що на 2,7  млн. грн. перевищило очікувані надходження на 3 відсотки.

Акцизний податок з роздрібного продажу пива, алкогольних та тютюнових виробів сплачується за ставкою 5 відсотків та зараховується до бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на території яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів. Тобто, акцизний податок з роздрібної торгівлі залишається у розпорядженні органів місцевого самоврядування та є стабільним джерелом надходжень місцевих бюджетів, у тому числі об'єднаних територіальних громад.

Фахівці податкової служби нагадують суб’єктам господарювання, що лише за наявності відповідної ліцензії вони можуть провадити торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами. Крім того акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. То ж, якщо немає чеку – не сплачено податок, відповідно не наповнюється бюджет.

Враховуючи, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, податківці пропонують громадянам контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку шляхом вимоги розрахункових документів (чеків) у продавців. Адже ці 5%, сплачених споживачем при купівлі підакцизних товарів у роздрібній мережі, поповнюючи місцеві бюджети, в подальшому направлятимуться на соціально-економічний розвиток громад: ремонти освітніх, медичних закладів, доріг, будівництво спортивних та дитячих майданчиків тощо.

Головне управління ДПС у Рівненській області