Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 22 листопада 2019 о 09:27

Головне управління  ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податків і зборів  з фізичних осіб Кончук Л.М. на тему: «Декларування доходів громадян».

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

Яким чином оподатковується ПДФО та за якою ознакою доходу відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ сума, яка перевищує трикратний розмір мінімальної заробітної плати сплачена ЮО або ФО на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання ФО (працівника)?

 
Сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів, що не перевищує трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році 12519 грн.) за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки фізичної особи (працівника), не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи.

При цьому сума коштів, сплачених такою особою (роботодавцем) за навчання фізичної особи (працівника) в частині перевищення суми, визначеної п.п. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «145».

Яким чином ФОП на загальній системі оподаткування може самостійно виправити (уточнити) помилки, що містяться в раніше поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи та чи нараховуються у такому випадку штрафні санкції та пеня?

Відповідно до п. 177.5 Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177).

Уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб – підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» податкової декларації, де вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

При цьому в рядку 23 розд. VI податкової декларації вказується сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ.

Сума пені, нарахована платником податку у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, вказується у рядку 24 розд. VI податкової декларації відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, нарахування якої розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

До якого контролюючого органу та яким способом ФОП подається заява про застосування спрощеної системи оподаткування?

Фізичною особою – підприємцем заява про застосування спрощеної системи оподаткування подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Податковим кодексом України (далі – ПКУ), в один з таких способів:

     1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

     2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

     3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;
     4) державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації, зокрема, фізичної особи – підприємця з урахуванням вимог п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Слід зазначити, що можливість подання заяви та розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством наразі не реалізована.

З якого віку ФО має право займатися підприємницькою діяльністю?

Відповідно до частини третьої ст. 35 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.
Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (частина четверта ст. 35 ЦКУ).