Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тиждень права: права людини є загальнолюдською цінністю, а рівність прав і свобод усіх людей – це найвища суспільна цінність

опубліковано 11 грудня 2019 о 17:48

В рамках Всеукраїнського тижня права управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Рівненській області хоче звернути увагу платників податків на актуальність даної теми.

Права людини є загальнолюдською цінністю, а рівність прав і свобод усіх людей – це найвища суспільна цінність. Саме такі принципи закріплено у Загальній декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України, в якій відображені всі норми, які проголошені Загальною декларацією прав людини та зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

В сучасному світі саме гарантії прав людини є дзеркальним відображенням держави.

В Україні при прийнятті всіх законів враховується, що саме права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Статтею 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом.

До основних принципів податкового законодавства відноситься  рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації - забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, громадянства фізичної особи, місця походження капіталу та соціальна справедливість - установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків (стаття 4 Податкового кодексу України).

Чинне податкове законодавство спрямоване на забезпечення рівної можливості розвитку господарської діяльності будь-якої особи. Система діючого податкового контролю спрямована за захист прав сумлінних платників податків.

Спрямованість податкового законодавства на утвердження основних цінностей держави, проголошених в Конституції України, вбачається і в звільненні в оподаткування благодійної допомоги.

Благодійні організації не є платниками податку за умови, що їх метою не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, – інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

Також відповідно до діючого законодавства платники податків, які здійснюють волонтерську діяльність, звільняються від оподаткування. Основними умовами такого звільнення є включення до Реєстру волонтерів АТО та цільове використання отриманої благодійної допомоги на користь окремих категорій громадян.  

Повернення податкового вирахування при лікуванні доступно працевлаштованим громадянам України, які мають офіційний дохід — заробітну плату — і роблять з неї відрахування. З цієї суми людина і отримує відрахування — податкову пільгу, знижку. Це можуть бути гроші за своє лікування або лікування близького родича.

Якщо людина має намір усиновити дитину — у неї є право на повернення частини грошей, витрачених на сплату держмита, оформлення документів. При ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), також, можна скористатися податковою знижкою.

 Не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки будівлі дитячих будинків сімейного типу.

 З огляду на вищевикладене, діюча система податкового законодавства України спрямована на забезпечення прав і свобод людини, сприяє розвитку особистості кожного та утвердженню високих моральних цінностей громадян.

Начальник управління правового забезпечення                                                     Ярослав РАШОВСЬКИЙ