Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання детінізації найманої праці - в пріоритеті

опубліковано 19 лютого 2020 о 09:36

 На сьогодні проблема виплат заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота, на жаль, не втрачає своєї актуальності. Чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, офіційно не оформлюють трудові угоди з найманими працівниками. То ж недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримає кошти. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить, в першу чергу, багато негативних моментів саме для працівників, які втрачають страховий стаж для призначення пенсії і соціальні гарантії.

На Рівненщині питання детінізації найманої праці є пріоритетними. І саме ситуацію на ринку праці обговорили у Рівному на нараді, що відбулась в  облдержадміністрації. Під час наради Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль наголосив, що легальний  ринок  праці –– це, передусім, створення цивілізованих умов роботи для людей, і така позиція повинна стати нормою для суспільства.

Як зазначив в.о.начальника ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй, лише у січні за час проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо легалізації заробітної плати та трудових відносин працівниками територіальних підрозділів  Головного управління  ДПС в області спільно з працівниками управліннями Держпраці  було охоплено інформаційними заходами понад 1100 суб’єктів господарювання. Наразі, роз’яснювальна робота триває і суб’єкти господарювання мають змогу добровільно оформити всіх працівників відповідно до чинного законодавства. Водночас, надалі будуть проводитися перевірки щодо дотримання законодавства про працю і, у разі виявлення порушень, роботодавцям доведеться сплатити значні суми штрафів, передбачені законодавством за такі порушення.