Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cімейне фермерське господарство може отримати від держави додаткову фінансову підтримку

опубліковано 18 березня 2020 о 11:26

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 затверджено Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до п. 5 Порядку № 565 для отримання такої підтримки голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідні заяви за формою згідно з додатками 1 і 2 до Порядку № 565 від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства (крім членів/голів сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання додаткової фінансової підтримки).

До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства.

Право на отримання додаткової фінансової підтримки виникає у членів/голови сімейного фермерського господарства з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.
Розміри, у яких надається додаткова фінансова підтримка та умови їх визначення передбачені пп. 3 та 4 Порядку № 565.

Пунктом 6 Порядку № 565 визначено, що контролюючий орган розглядає заяви протягом трьох робочих днів і у разі відмови у їх задоволенні повідомляє про це голові сімейного фермерського господарства.

Контролюючий орган має право відмовити у задоволенні заяви, якщо:
сімейне фермерське господарство не зареєстроване платниками єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розд. XIV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями;

члени/голова сімейного фермерського господарства мають заборгованість із сплати ЄСВ;
члени/голова сімейного фермерського господарства не перебувають на обліку як платники ЄСВ в реєстрі страхувальників.

За результатами розгляду заяв контролюючий орган робить у реєстрі страхувальників відмітки про право члена/голови сімейного фермерського господарства на отримання додаткової фінансової підтримки (п. 7 Порядку № 565).

ДПС не пізніше наступного робочого дня з дня внесення до реєстру страхувальників відмітки про право члена/голови сімейного фермерського господарства на отримання додаткової фінансової підтримки надсилає Казначейству перелік членів/голів сімейних фермерських господарств – платників єдиного соціального внеску, які мають право на отримання додаткової фінансової підтримки (п. 8 Порядку № 565).

 Казначейство на підставі отриманого від ДПС переліку платників автоматично відкриває кожному платнику транзитні рахунки для перерахування додаткової фінансової підтримки та повідомляє ДПС про відкриття рахунків (п. 9 Порядку№ 565).

Головне управління ДПС у Рівненській області